Hoe word ik mentor?

Stap 1: Interesse, en nu?

Voel je vrij om je interesse kenbaar te maken bijvoorbeeld door de introductiemiddag te volgen. Daar kun je in alle vrijheid ervaren of de rol wel of niet bij je past. We zien uit naar contact: klik hier voor het interesseformulier.
Ook naast fulltime werk is de rol goed vorm te geven. Hoe? Dat doen we stap voor stap bijvoorbeeld door ook in de avond of op een zaterdag bijeenkomsten te houden.

Stap 2: De introductiemiddag en vervolg

In de introductiemiddag is naast theorie juist veel uitwisseling aan de hand van praktijk casussen. Op die manier krijg je een gevoel bij wat de praktijk kan zijn vanuit de verschillende doelgroepen van cliënten.

Na de introductiemiddag is er een vervolggesprek met een van de coördinatoren. Daarin bespreken we  jouw kwaliteiten en ervaring en hoe mogelijk een opstap gemaakt kan worden naar het mentorschap. Na afloop van dit gesprek is helder of de rol van mentor bij je past en wat er eventueel specifiek nodig is om goed gevoed aan de slag te gaan. Jouw voorkeuren om tot een passende match te komen brengen we in kaart.

Er zijn na dit gesprek nog twee themabijeenkomsten die horen bij de startfase.  Deze behandelen het logboek en dossier, zorgindicaties en multidisciplinair overleg.  De bijeenkomsten worden regelmatig gehouden zodat er altijd een kans is deze gemakkelijk te volgen.

Stap 3: Kennismaken tot en met koppeling

Ellen Bremerman, Heleen Kruse of Patric Filemon (onze coördinatoren) belt jou zodra we een cliënt op het oog hebben. Als een schets jou aanspreekt kun je aangeven of je er voor voelt om kennis te maken. Je bezoekt de cliënt dan samen met de coördinator. Wanneer jij én de cliënt er voor voelen elkaar nog eens te zien bezoek je de cliënt nog eens zonder de coördinator. Tussentijds geef je ons terug hoe je de bezoeken ervaart en uiteindelijk ook of je er voor voelt om voor deze persoon de rol van wettelijk mentor op je te nemen.
Carin Verbeek (onze administratief medewerkster) zal in opdracht van de coördinator een mandatering opstellen. Na ondertekening ben je bevoegd vertrouwelijke gegevens in te zien en mag je optreden als wettelijk mentor.  In een koppelingsafspraak, waarbij de cliënt en de directe zorgverlener aanwezig zijn, kom je te weten wat nu aandachtspunten zijn in het welbevinden van jouw cliënt en wie contactpersonen zijn (zorgverlener, bewindvoering en andere derden).
Kortom we willen dat je goed in het zadel zit. Uiteraard trekken we in de start nauw met elkaar op en maak je kennis met een MentorContactpersoon. Dat is een mentor die al even meedraait en in de startfase zo af en toe met jou uitwisselt over wat je tegenkomt.

Stap 4: Rode draad in mentorschap

We hechten belang aan de relatie tussen mentor en cliënt en dat we voor de cliënt de rode draad in zorgbelangen zijn. Onze intentie is om minimaal zo’n twee jaar in verbinding te zijn. Bijzondere omstandigheden kunnen natuurlijk reden zijn om hiervan af te wijken. Bijvoorbeeld wanneer jij de rol niet goed kunt vormgeven doordat je zelf gaat mantelzorgen of gaat verhuizen buiten Amsterdam. Onze ervaring is dat als de rol je past je zeker langer dan die 2 jaar aan de slag wilt zijn en blijven.

Over het mentorschap zelf wordt aan de rechtbank elk jaar gerapporteerd en elke 5 jaar wordt geëvalueerd of het mentorschap voor de kwetsbare persoon nog aan de orde is.

Volgende: Scholing en begeleiding